In 1974 en 1975 was ik in Suriname en heb mijn dienstplicht als onder officier vervuld.

 

 Opleiding tot onder officier was in Ermelo Jan van Schaffelaar kazerne, lichting 73-6.

Jan van Schaffelaar kazerne 

We werden ingedeeld in groepen van een man of 12 en sliepen op de naast gelegen generaal Spoor kazerne, ik herrinner me nog een aantal mensen van onze groep.

Jan de Jong met wie ik meereed, H van der Schee, J. Kraayeveld, S. Sassen, G. van Schie, B. Benen(andere klas), E. de Jong, E.Koopman(sma), Dance (Rotterdam) K. van Benthem, H. Schutte, een leuke groep en het doel was een training van 6 maanden waarin we werden opgeleid tot groepscommandant van een YP voertuig.

yp in Suriname (van site rechtsonder)

 

Tegen het eind van de opleiding hebben we met 14 man een rekest ingediend om uitgezonden te worden naar Suriname, anders hadden de meesten naar Duitsland gemoeten. Dit werd gehonoreerd en we werden individueel uitgezonden naar Suriname. Na de opleiding ben ik een paar weken in den Bosch geweest, Isabella kazerne waar op dat moment net Charlie 1 en 2 op kwamen 74-3 (denk ik) Een aantal mannen daarvan ken ik nog, Zandbergen, Duimel.

 

6 juni 1974 ben ik vertrokken naar Suriname, ik weet nog dat het die dag 's morgens nog vroor. De vertrektijd weet ik niet meer wel weet ik dat ik 's avonds aankwam in Zanderij. Wat mij opviel was de enorme warme klamme deken (zo voelde het weer aan) en de ontzettende kakofonie van lawaai van de dierenwereld. Ik ben 2 dagen in Paramaribo geweest en ging toen naar Zanderij waar ik bij de B-Cie werd ingedeeld, de jongens hadden net of waren net aan het einde van hun opleiding. Onderstal heette de luit, Janssen, Hewakee en ? waren de onder officieren. Het was een Surinaams peleton enkel namen van mijn groep, Stanley Hawker mijn plaatsvervanger, Brewster, Himat, Nurse, Sital, Klein. Jammer genoeg hadden ze net het boskamp gehad, zodat ik daar niet geweest ben. Kort daarna zijn we naar het prins Bernhard kampement gegaan enkele maanden en vervolgens een maand naar Brownsweg een kampement in de buurt van het Brokopondo stuwmeer en de centrale aldaar.

brownsweg                       brokopondodam

Na Brownsweg weer een paar weken Paramaribo en vervolgens een maan naar Albina, grensplaats aan de grens met Frans Guyana. De grens met het buurland is de loop van de Marowijne hieronder de rivier aan de kant van Albina. Aan de overzijde ligt St.Laurant bekent uit het boek Papillon. De rivier is voor nederlandse begrippen ontzettend breed, pak me niet op een kilometer, maar 4 kilometer breed .

marowijne-rivier

Wat ik met nog herinner was onze patrouille over de rivier naar Stoelmanseiland. We zijn toen met 2 korjalen de rivier op gevaren, een schitterende tocht door een voor ons totaal onbekende omgeving. Tegen stroomversnellingen opvaren was ook indrukwekkend tussen de rotsen door, overnacht hebben in een dorpje nadat we toestemming hadden gekregen van de grandman.

daf YP 408

YP Suriname andere site 

zelfde site Ermelo

en nog een